Muzica clasică ne ajută să ne concentrăm

De ceva ani incoace, muzica clasica este considerata foarte benefica pentru creier. Descopera citind acest articol de ce ne poate favoriza si concentrarea.

Suntem mai receptivi datorita muzicii clasice. Conform unui studiu popularizat inca din anul 1993, cu privire la « Efectul Mozart », muzica clasica are o multime de efecte benefice sau pozitive asupra creierului nostru. Diferiti specialisti au continuat astfel studiile in ceea ce priveste aceste efecte benefice.

Rezultatele au demonstrat astfel ca muzica clasica este foarte benefica pentru IQ-ul nostru, ca poate stimula capacitatile cognitive, dar ca ne poate bine dispune in acelasi timp. Iar anumite studii universitare au ajuns si ele la concluzia ca muzica clasica ne ajuta sa fim mult mai receptivi la informatie.

Concentrare si motivatie. Autorul cartii « The Mozart Effect », Don Campbell, a afirmat de asemenea ca muzica clasica ne ajuta sa ne concentram. A mai demonstrat de altfel ca muzica in general, ne ajuta sa cream o bula personala care ne permite sa fim mult mai atenti. Iar studiile recente au ajuns la concluzia ca elevii care asculta muzica pe fundal au cele mai bune rezultate.

Ascultand muzica clasica in timpul studiilor nu ne va face literalmente sa devenim mai inteligenti, dar ne vom simti mai pozitivi, mai bine dispusi si acest lucru va avea doar avantaje pentru a ameliora rezultatele noastre la invatatura. Studiile au mai demonstrat faptul ca muzica clasica poate ajuta elevii sau studentii in multe alte feluri, mai ales in ceea ce priveste ameliorarea obiceiurilor de somn, stimuland sistemul imunitar si reducand nivelul de stres.

Dar asta nu este totul. Alte studii au pus in lumina faptul ca cei care asculta o conferinta de o ora cu muzica clasica pe fundal, obtin rezultate mult mai bune atunci cand trebuie sa raspunda la un chestionar cu privire la continutul cursului. S-a emis chiar teoria conform careia muzica clasica ajuta elevii sa ajunga intr-o stare emotionala exacerbata, aceasta ajutandu-i sa fie mai receptivi la informatie.

Iar cercetatorii de la universitatea San Diego au demonstrat capacitatile acesteia de a ameliora starea de dispozitie. Au examinat si efectul pe care il are muzica clasica asupra recuperarii cardiovasculare. Cei care ascultau muzica clasica aveau un nivel de tensiune seminificativ mai jos decat cei care nu ascultau deloc muzica. Dar au ajuns si la concluzia ca si genul de muzica este si el important. Stilurile muzicale precum jazzul sau popul nu sunt la fel de bune pentru recuperare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.